24. října 2013

Přímo do srdce

Bill Condon

Originální název: A Straight Line to My Heart
Nakladatelství: CooBoo
Počet stran: 176
Rok vydání: 2013
Žánr: Román pro dívky

Anotace:
Škola skončila - nejen pro letošek, ale navždy - a tak jsou Tiffany a její nejlepší kamarádka Kayla volné. Léto je skoro pryč, což znamená, že přichází čas životních rozhodnutí. Tiff doufá, že se z její praxe v místních novinách vyklube něco víc. Jenže její šéf jí rychle ukáže, co to obnáší stát se tvrdým novinářem. Potom ji Kayla zaskočí velkou novinou. A do toho všeho se připlete Davey, první kluk, který o ni kdy projevil zájem. Tiff to umí se slovy a málokdy uroní slzu, ale během jednoho krátkého týdne přijde na to, že slova někdy selžou a nedokážou vyjádřit, co má na srdci.




Motiv
Nechci autorovy křivdit, ale s nápadem si moc práce nedal. Holka z Austrálie, co má právě po škole se potýká s láskou, s krizí kamarádství a zažívá zklamání prvního zaměstnání (brigády) opravdu nic extra, ale nic není ztraceno pokud se do toho autor pustí a dá tomu šmrnc!
4/10


Děj
Šmrnc se však nekonal, příběh vážně nebyl nic moc. Učitelka čeština by použila spoustu odborných termínů, jako epická šíře atd., ale nazvěme to okecáváním ;)
Stránky kde se opravdu něco dělo bylo pomálu, dejme tomu, že stačilo vychmátnout 30-40 stran a víte o knize vše, co jste potřebovali. Prakticky žádné postupné rozvíjení děje a postav. Od začátku jste věděli na čem jste, žádné překvapení. Jediné zpestření poskytovaly sarkastické hlášky hlavní hrdinky.
3/10


Postavy
Jak už jsem se zmínila postavy se prakticky nevyvíjely. Všichni byli až přehnaně pozitivní, všichni byli nakonec samí zlatíčka, myslím, že už všichni víme, že to takhle nefunguje a je zbytečné o tom snít i v fiktivním světe. Obzvlášť když vezmete že v knize byla snad jen jedna "záporná" postava. Ztotožnit jste se mohli asi jen s třemi postavami, které by Vám mohli připadat jakžtakž reálné.
5/10


Prostředí
Tady asi není moc co vytknout, snad jen že jste půlku knihy nevěděli v jaké zemi se příběh odehrává.
A když se na tím tak zamyslím asi zde ani nebylo žádné prostředí.. Ale nechci knize křivdit..
5/10


Konec
To byla jedna z těch lepších částí, né proto, že kniha končila, ale proto že se zde KONEČNĚ něco dělo! Což byla příjemná změna oproti 170 předchozím stranám.
Pokud Vám nechci prozradit o co šlo ani sem víc napsat nemůžu..
6/10


Čtivost
Další kategorie, kde kniha splnila aspoň nějaké základní předpoklady. Řádky mizely jeden za druhým, sice jste si z knihy nic moc neodnesli, ale aspoň jste to měli rychle za sebou.
7/10


Celkové skóre 5/10
Kniha vážně nic moc, tedy podle mě, nějakým prudkým romantikům se bude jistě zamlouvat víc, ale u mě na víc prostě nemá. Podle obálky a názvu jsem si představovala, mnohem víc romantiky, nějakou pořádnou zápletku, ale to jsem se zklamala. Snad bude mojí další recenze více pozitivní :)

Takže ahoj příště! :)
Zítra se další recenze asi nedočkáte, ale v sobotu by tu už měla být! A zkusím další přidat i přes prázdniny :)

Žádné komentáře:

Okomentovat