28. října 2013

Rudá jako Rubín


Kerstin Gierová

Originální název: Rubinrot. Liebe geht durch aalle Zeiten
Počet stran: 335
Žánr: Fantasy, Román pro dívky
Série: Drahokamy
Díl: 1.
Nakladatelství: CooBoo
Rok vydání: 2012


Anotace:
Žít v rodině, která je samé tajemství, není pro šestnáctiletou Gwendolyn zrovna snadné. Jednoho dne se s ní zatočí svět a ona se rázem ocitne ve známé ulici, jenže téměř sto let před svým narozením. Vzápětí pochopí, že tím největším rodinným tajemstvím je ona sama. Zbývá jí ale ještě pochopit, jaké nebezpečí člověku hrozí, když se zamiluje napříč časem.




Motiv
Popis knihy je poněkud zavádějí. Jeden si z toho vyvodí, že se Gwendolyn zamiluje do někoho z minulosti, což není pravda, zamiluje se do někoho, kdo s ní do té minulosti cestuje. Což ovšem příběhu vůbec neubírá na zajímavosti! Téma je dost dobře zvolené snad pro každou dívku v pubertě. Je zde vše, co průměrná dívka potřebuje. Láska, napětí, krasný hajzlík, kterého byste občas profackovali, hlavní hrdinka, která by ten pohlavek taky sem tam potřebovala, ale stejně čtete dál a nemůžete se dočkat jak to dopadne!
Navíc i odpůrci klasických fantasy knih si zde přijdou na své, vzhledem k tomu, že se zde nevyskytují žádné nadpřirozené postavy a přesto, je to zajímavé!
9/10


Děj
Tuhle knihu čtu už podruhé za půl roku a rozhodně mě nijak neomrzela. Kniha je vážně neotřelá. Miluju hlášky v této knize a dost ráda se přirovnávám k Gweny. Jsem si relativně dost podobné, až na to cestování v čase, no.. :D
Moc se mi líbí jak autorka zvládá proměnit toho hajzlíka Gideona na celkem normálního kluka (= snad ještě větší hajzlík, ale v něčem jiném, vždyť to všechny známe :D)
Tenhle příběh snad nemá žádné negativní 'ale' je prostě úchvatnej! :)
10/10

Postavy
Ty už jsem snad vychvalovala dost. :) Jsou to prostě relativně normální lidé, se všemi svými zápory a klady. Nemáte pocit, že postavy reagují nepatřičně, možná jen občas a to je v ohledech lásky, což se špatně soudí :) Sice byste je občas nejradši propleskli, ale co se dá dělat :)
10/10

Prostředí
Vzhledem k tomu, že se cestuje do minulosti v období baroka, rokoka atd. je popis prostředí o něco složitější, ovšem autorka se předvedla jako velmi schopná a nic jí nezastaví. Popis soaré, školní jídelny, nebo zatuchlých chodeb, všechno popisuje na 10 bodů z deseti. Navíc knihu napsala z pohledu Gwen, která neobdivuje architektonické prvky obložení, ale všímá si věcí, kterých si všimne každý normální člověk, což dělá příběh ještě reálnější.
10/10

Konec
Další kniha na pokračování, takže je jasné, že nějaký velký konec se zde nekoná. Navíc příběh uřízli tak, že opravdu máte nutkání OKAMŽITĚ zaběhnout do knihovny/knihkupectví a vyrvat jim z rukou další díl, abyste mohli číst dál!Dobře teď možná krapet přeháním, ale né moc! :) Ale za ten otevřený konec jim prostě musím srazit pár bodů!
8/10


Čtivost
Kniha je opravdu chytlavá, ani si to pořádně neuvědomíte a jste na poslední stránce a nemůžete se dočkat dalšího dílu. A nechtějte být v kůži mých rodičů, když si čtu tuhle sérii a oni po mě něco chtějí :D
10/10


Celkové hodnocení 9,5/10
Po předčtení téhle knihy bych nejradši doběhla do redakce CooBoo a dala jim všem pusu! :D Tahle kniha je opravdu jedna z těch nejlepších knih. Navíc se se svým humorem a romantikou hodí i do sychravého podzimního počasí a udělá ho o moc lepší! :)
A na motivy knihy, je natočen i film, upozorňuju, že na motiv! 3/4 knihy jsem říkala "To je špatně! Takhle to nebylo! To nemyslej vážně!!" Byl to stejný a zároveň úplně jiný příběh a u mě na 100% vyhrála kniha!

Žádné komentáře:

Okomentovat