21. listopadu 2013

Divergence


Veronica Rothová

Originální název: Divergent
Žánr: Young-Adult, Sci-Fi, Aternativní Realita
Série: Divergence
Díl: 1. 
Počet stran: 344
Nakladatelství: CooBoo
Rok vydání : 2012
Mé hodnocení: 9,5/10

Anotace:
Chicago, budoucnost. Obyvatelé města, které obklopuje jen močál a obepíná ostnatý drát, jsou rozděleni do pěti frakcí. Beatrice je čerstvých šestnáct a přišel čas vybrat, do které frakce chce patřit, které ctnosti se chce na celý život odevzdat. Překvapivé rozhodnutí jí do cesty přivede osudového kluka – úchvatného, ale taky trochu nesnesitelného. Beatrice zjišťuje, že ve společnosti, která se jeví tak dokonalá, vzrůstá napětí a hrozící nebezpečí lze zažehnat jen jedním způsobem, který ji ale možná zničí.




 Divergence mě naprosto dostala, uchvátila a nadchla! Někdo by si jí mohl lehce spojit s Hunger games, ale to by byl na omylu, jediné co mají tyto dvě triologie podobné je dystopická budoucnost a úžasnou story! Ale tady podobnost končí. Veronica je velmi nadaná spisovatelka s množstvím potecionálu a citem pro psaní, takových jako ona svět potřebuje víc, pak by možná lidi začali číst, něco jiného než výsledky sportovních zápasů a účtenky..

První díl této triologie je dechberoucí. Úžasný příběh na 90% strhne každého čtenáře, nejspíš i napříč pohlavími. Avšak přednost mu spíš dají dívky.
Nějaké části knihy nejsou pro něžné květinky avšak autorka se s násilím potýká dobře, kniha i přes množství potyček není morbidní ani surová. Bitky a smrt jsou tu popsány tak akorát aby jste se zašklebili, když váš hrdina dostane ránu a né aby se vám zvedal žaludek. Žádné vnitřnosti atd. :D

Úžasně je zároveň popsaná i milostná část knihy. Dokonce jsem Tris (Beatrice se jí nelíbilo, tak se na začátku přejmenovala) občas záviděla a, že poměrně často dostávala slušně na budku :D To jsem jí btw. nezáviděla :D Čtyřka (Tobiah), je neuvěřitelně sexy, nejen vzhledově, ale i povahově. Není to nějaký namachrovaný frajírek, ale kluk, ze kterého stejně půjdete, děvčata, do kolen. Je silný, obranářský, inteligentní a milí. (Bohužel se na netu nikde takový neprodávají, už jsem se koukala ;) :D ) Chrání Tris celou knihu, i když si to ona sama neuvědomuje.


Sakra jsem se rozjela :D Tak teď k samotnému příběhu, čert vem anotaci, stejně to nikdo nečte :D
Tris se rozhodne opustit svou rodinu a frakci a udělá obrovský krok do neznáma a není vůbec jisté, jestli se jí vyplatí. Když jí u zkoušek řekne že je Divergentní ani nevíte, co si pod tím představit, ale je vám jasné, že z toho pro Tris nevzejde nic dobrého.. Což se pak i potvrdí, zjistí, že by nebyla jediná, koho by odlišnost zabila. Musíte se podřídit pravidlům pokud chcete přežít.

Zleva: Oddaní, Upřímní, Mírumilovní, Sečtělí a Neohrožení. 5 frakcí, které hýbou touto knihou.
Pokud můžu ještě něco dodat k postavám, tak jen to, že pro ně budete dýchat. Nebudete hluboce rozebírat, jejich reakce, protože byste na 90% reagovali stejně. Nebudete zpochybňovat jejich rozhodnutí, protože sami byste těžko udělali jiné.

Knihu prostě přečtete jedním dechem a nedivila bych se kdyby víc než 2x :)
Bohužel 99% knih, co jsem četla mám z knihovny, proto recenze na další díly budou přibývat jen pomalu (knihovna je zatím ani nekoupila)
Ale hodně přemýšlím o tom, že si k narozeninám budu přát další dva díly této série! Pokud se naši slitujou (pomodlete se se mnou) tak všechny tři :)

Navíc se tento bestseller také zfilmoval, takže se 3.4.2013 všichni povinně sejdeme v kině na premiéře! Mě tam tedy rozhodně uvidíte!
Zde malá ochutnávka k filmu!

Tuhle knihu prostě musíte mít.. :)
Proto přikládám i odkaz kde si jí můžete zakoupit :)
Divergence k zakoupení u nakladatelství :)
Tak zase příště bye! :)

Žádné komentáře:

Okomentovat