19. ledna 2014

Cherub: Třída A


Robert Muchamore

Originální název: CHERUB: Class A
Žánr: YA, Napínavý špionážní román
Série: CHERUB; #2
Počet stran: 272
Rok vydání: 2007; BB art

Anotace:
Dvanáctiletý James se dostal do výcvikového tábora, který připravuje děti pro role agentů. Jejich pomoc vyhledává britská špionážní služba MI5 i policie v případech, kdy dospělí v pátrání selžou nebo prostě nemůžou mít naději na úspěch. James, znuděný a přidrzlý puberťák, který každou chvíli něco vyvede, poplete nebo nerespektuje, je kupodivu ideálním agentem. Spolu se svými kamarády nadává na školu, na náročný výcvik, pere se a prožívá první lásky jako normální děti, ale občas je vedení tábora vyšle na misi do prostředí těch nejnebezpečnějších zločinů. V tomto díle James pozná zevnitř svět obchodu s drogami, který je nelítostný a přitom lákavý, protože vynáší spoustu peněz všem, kdo se na distribuci podílejí. Drogoví dealeři mohou mít sebelepší ochranku a sebelepší kontakty, ale také mívají rodinu a děti – a ty děti si domů vodí kamarády. Ovšem drogový dealer by bez výčitek svědomí zlikvidoval každého, kdo by ohrozil jeho podnikání nebo bezpečí. James na to sice nezapomíná, ale současně má plnou hlavu své kamarádky Kerry, ta je pro něho stejně důležitá jako usvědčení největšího kokainového dealera v Evropě…


Příběh
Druhý díl nám ukáže další věci z fungování CHERUB. Pak se ovšem James dostane na svojí další misi, kde se pracuje s drogami. Naštěstí má s sebou Kerry a Kyla aby ho podrželi, až na to že Kyle ty drogy bral, ale to je detail :D V knize se James, dostane do brandže a roznáší drogy, jedním povedeným kouskem se zalíbí  šéfovi, celé drogové organizace a
stává se jeho oblíbencem, což je pro CHERUB úžasné. Kerry mezitím odhalí místo, kde se drogy míchají, takže protidrogová policie má přímé důkazy, bohužel jich není dost, aby se usvědčil obávaný boss celé téhle drogové maškarády. Takže "show must go on" a James a ostatní pracují dál..
Styl & Čtivost
Druhý díl byl stejně dobrý jako první. Plný akce, sarkasmu, lidí na pohlavek.. U čtení se jen těžko budete nudit, kniha nabízí docela neobvyklý příběh (Nepočítam totally spies. špionky :D) dětský agenti. Je zajímavé zjišťovat, že by to mohla být pravda.. 
Jenom mi vadí, že ta kniha má na sobě snad lepidlo. Když jednou mám v ruce, jen ztěžka jí odkládám.. -.-


Dojmy
Mě kniha prostě zaujala.. O drogy opravdu zájem nemám, ale je zajímavé číst, jak to v takové drogové brandži funguje.. Navíc kniha i ukazuje, jak jsou drogy špatné, žádné přímé přirovnání, ale poselství je celkem jasné. Navíc mě CHERUB fascinuje, tak dobře propojená skupina lidí. Když se podívám na většinu 12-ti letých dětí, řeknu si, že jsou to prostě jenom malí hajzlíci a zasloužili by na zadek, ale to jak se chovají děti z CHERUB je úžasné. Stále jsou to děti, ale na mnohem vyšší úrovni, uvědomují si zodpovědnost, umějí vyhodnocovat situace, tak, že polovina dospělých by to udělala mnohem hůř... Vím, že je to jenom kniha, ale i tak..

Hodnocení & Doporučení
Kniha je prostě nářez! Třída A, je vážně Áčková kvalita (jo já vím, to bylo trapný, ale nemůžu si pomoct :D) Kniha je prakticky pro každého, 13 letej kluk 14 letá holka.. 17 letý kluk a 16 let stará dívka. Prostě je pro všechny kategorie, možná je lepší starší 10-12 let.. :) Né každej všechno snáší dobře a děti mají tendenci zkoušet to, co četli ;)
Hodnotím knihu jako 9/10. Hodně lidí, které znám, by souhlasili. :)

Takže tím končím tuhle recenzi :) Mějte se Fanfárově a hodně čtěte!



Žádné komentáře:

Okomentovat