31. ledna 2014

Proměněna za soumraku


C. C. Hunter

Originální název: Taken at Dusk
Žánr: YA, Fantasy román pro dívky
Série: Údolí stínů; #3
Počet stran: 440
Rok vydání: 2012; Baronet


Anotace
Kylie stále touží dopátrat se pravdy, kde je její místo ve společnosti. Kam patří? Jakým zvláštním nadáním oplývá? Kdo je její skutečná rodina? Otázky, které se jí honí hlavou, jí nedávají spát. Ví však, že když poodhalí tato tajemství, její život se od základů změní… a nebude to vždy jen příjemná proměna.
Lucas, nebo Derek? Který z nich je ten pravý? Kyliino srdce tluče pro oba, ale vybrat si musí jen jednoho! To však není jediná zapeklitá situace, kterou musí vyřešit. Duch ženy, který trpí amnézií, jí přináší zneklidňující zprávy… Kdo je tentokrát v ohrožení života? Hrozí někomu nebezpečí? Jak se Kylie snaží rozluštit tuto záhadu a ochránit ty, které miluje, najednou zná odpovědi na všechny své otázky. Konečně ví, kým vlastně je! Zjištění je však překvapivější, než si vůbec tahle šestnáctiletá teenagerka dovede představit.

Příběh
Kylie je už v "pořádku" v táboře a vzpamatovává se z útoku, který na ní uspořádal ten podivínský upír. Jako vždy jí obtěžuje nějaký duch, tentokrát žena s amnézií, která jí nosí poselství o smrti, ale smrt koho? A od koho jsou ty vzkazy? Od Mrtvých andělů nebo od ženina vraha? Navíc se ze své mise vrátí Derek a opět se objevuje otázka, jaký kluk je ten pravý? Lucas nebo Derek? Oba mají něco do sebe, oba jí milují, ale koho miluje ona? Navíc Derek provedl jednu hnusárnu, kterou mu Kylie nemůže jen tak zapomenout. A jako by nestačilo, že musí rovnat ještě vztahy v rodině zjistí, že se kolem ní dějí podezdřelé
věci. Například když se před ní vrhne jelen a zabrání jí nechat se omylem zabít bleskem. A něco podobného se opakuje.. Takže Kylie dostane osobní ochranku, její kamarádi se střídají a hlídají jí, což je přivádí do značného nebezpečí a Kylie se to taky zrovna nezamlouvá (komu jo?) Navíc se stále snaží zjistit, kdo je a kdo je její skutečná rodina. Což je poměrně složité, když Vám za zadkem stojí půlka tábora, duch s amnézii, upír s vražednou náladičkou a na smrt rozhádaní kluci. Chudák holka.. Jak to asi dopadne? (Já to vím, ta otázka měla jen navodit napětí! :D)


Styl & Čtivost
Kniha má 440 stran, které jsem přelouskala za jedno odpoledne, tuhle knihu prostě nemůžete odložit. Zápletky jsou poutavé a přitom nejsou nějak komplikované, že by se Vám zavařil mozek, prostě Vás zatáhnou do děje a nutí Vás spekulovat :) Navíc je všechno popsáno tak, že se opravdu cítíte jako Kylie a přemýšlíte, co byste udělali vy a ve většině případech s Kylie souhlasíte. Je to jedna z mála postav, které podle mě nejsou na pohlavek! (Ocenění roku :D) Navíc se mi strašně líbí ten příběh, není to klasická fantasy, kde jste prostě buďto upír, nebo vlkodlak a učíte se s tím žít. Takhle série má prostě obrovské kouzlo!

Dojmy
Celá tahle série mě naprosto dostává a třetí díl netvoří výjimku. Kylie a její story Vás prostě dostane. Kniha je tak neobvyklá tím, že ukazuje i jiné druhy nadpřirozených než máme všichni vštípené, nejsou to jen upíři a vlkodlaci, ale další úžasná neuvěřitelná stvoření. Navíc je zajímavé, že hrdinka neví kdo je. Většina fantasy knih je o tom jak se hrdinové vyrovnávají se svou nadpřirozenou částí, nebo objevují utajený svět. Tohle všechno musí Kylie taky a ještě to má stížené.
Napětí. Smích. Radost. Smutek. Nechápavost. Očekávání. Tyhle pocity se ve vás budou při čtení míchat :)

Hodnocení & Doporučení
Kniha je prostě skvělá, pomalu jsem chrochtala blahem při jejím čtením, nebojí se jí ohodnotit jako 9,5/10 protože obsahuje všechno, co správná kniha obsahovat má! Na tuhle knihu bych mohla pět ódy ještě pořádně dlouho, takže se budu krotit :)
Doporučila bych jí všem dívkám cca nad 13 let. Kniha a její předcházející díly budou dobrým dárkem pro všechny dívky, které rády čtou a mají rády fantasy. A už se nemůžu dočkat posledních dvou dílů! Bohužel to s nimi bude ještě nějaký ten pátek trvat, to je tak, když jste odkázáni na knihovnu.

Mějte se fanfárově lidičkové :) A u další recenze zdar!
Knihu lze koupit zde


Žádné komentáře:

Okomentovat