13. února 2014

Okouzlená nocí



Autor: Amy PlumOriginální název: Die for Me
Žánr: YA; Fantasy román
Série: Revenanti; #1
Počet stran: 320
Rok vydání: 2013; Motto


Anotace:
Šestnáctiletá Kate Mercierová žije poklidným, zcela normálním životem, dokud jí při nehodě nezemřou oba rodiče. Přestěhuje se i se starší sestrou do Paříže a před bolestí ze ztráty rodičů utíká do světa knih a pařížského umění. Pak ale potká Vincenta. Vzápětí však zjistí, že Vincent není obyčejný smrtelník, ale revenant – zvláštní bytost, jejímž údělem je bojovat proti zlým silám a nasazovat vlastní život pro záchranu lidstva. Kate se ocitá na osudové křižovatce – má se své lásky vzdát, nebo ji následovat?

Příběh

Kate je klasická teenagerka se smutnou minulostí. Když se po nehodě, kdy jí umřeli oba rodiče, odstěhuje se sestrou do Paříže, má pocit, že její život už není život. Je v depresích a sotva vyleze z domu. Jednou se však odhodlá a vyrazí do pařížských ulic, konkrétně do kavárny, kde si celý den čte. Při čtení si však všimne, že jí někdo propaluje

pohledem, jeden nádherný mladík! Ke Kateině smůle se do kavárny vrací znovu a znovu a toho božského kluka už nepotká. Pak se ale řetězec smůly přetrhne a Kate se s Vincentem několikrát potká a dokonce si domluví i rande. Katein svět se pomalu začíná vybarvovat něčím jiným, než žalostnou černí a šedí. Avšak jedno rande se tak trochu zvrtne a Kate pozná Vincentovu odvrácenou stranu. Je již několik desítek let mrtví a naživu ho drží jen jeho poslaní zachraňovat ostatní a jestli ho něco při zachraňování zabije? Never mind, zase obživne... Kate je odhodlá se s touto Vincentovou stránkou smířit, ale když je jiný revenant (tak se lidé jako Vincent nazývají) zabitý, Kate si uvědomí, že neunese aby Vincenta něco zabilo, ten úděsný strach, dokud by se Vincent neprobudil... To by Kate nezvládna. Tudíž Vincenta opustí... Jenže co si má bez něj počít..?



Styl & Čtivost
Okouzlená nocí je další klasický příběh pro teenagerky, které chtějí číst o lásce, která překoná snad všechny překážky. Zároveň asi i potěší fanoušky Stmívání, protože zápletka je docela podobná. Ale pokud Stmíváni neholdujete (tak jako já) Okouzlená nocí Vás rozhodně nezklame! Kniha je totiž moc poutavě psaná a nápad na revenanty je neokoukaný a pro čtenáře velmi přitažlivý. Navíc se kniha báječně čte, není nijak moc utahaná, navíc se v ní objevují i akční prvky, což Vás udrží pěkně vzhůru s knihou v ruce!

Dojmy
Kniha se mi hned líbila, zajímavá obálka, tajemný název a anotace se taky povedla. Tak proč ne? A kniha nezklamala.

Příběh se odehrává ve všemi oblíbené Paříži, navíc je to taková ta klasická romantika, která každou průměrnou holku dostane. Navíc se příběh odehrává v naší realitě. Žádný kouzelný svět plný nestvůr ani nic podobného. Prostě ten samý svět, který vidíte, když vykoukente z okna.. :)


Hodnocení & Doporučení
Tuhle knihu bych ohodnotila jako pěkných 8/10. Klasická romantika pro dívky nad 13 let. Kniha přináší osvěžující pohled do světa fantasy, to víte samí draci, upíři a vlkodlaci a jeden by se z toho pomalu zbláznil. Navíc jsou revenanti velmi zajímavě popsaní a mají úžasné vlastnosti a celý jejich svět je propracovaný, nejsou to prostě zombíci, které můžete zastřelit v každé druhé videohře. Tyhle lidi byste na ulici nepoznali.
S každý dalším příběhem jako je tento by mě zajímalo, jestli autoři vážně jen pracují se svojí fantazií, nebo se to opravdu děje. I kdyby to měli být "obyčejní" upíři, ráda bych věděla, jestli jsme na tom světě sami (ufony sem netahám). No kdo ví..? :)

Takže čtení zdar a nazdar!


Žádné komentáře:

Okomentovat