1. února 2014

V pasti



Autor: Michael Northrop
Originální název: Trapped
Žánr: Napínavý román
Počet stran: 224
Rok vydání: 2013, CooBoo

Anotace:
V den, kdy začala sněhová bouře, nikdo netušil, že bude trvat celý týden. Běsnící vítr, nekonečné závěje sněhu a vše spalující mráz. Pro ty, které bouře zasáhla, tak už není hlavní starostí, jak zůstat v teple, ale jak přežít. Scotty a jeho přátelé Petr a Jason patří k posledním ze sedmi studentů, kteří po začátku bouře čekají v budově své střední školy, až pro ně někdo přijede. Brzo jim však dojde, že jim nezbyde nic jiného, než ve škole přenocovat. Což se nezdá jako vůbec špatný nápad...

Příběh
Scotty je ve škole, když začne chumelit. Všichni se radují, protože škola skončí dřív. Avšak náš hlavní hrdina a jeho dva kamarádi se rozhodnou zůstat ve škole dýl a dokončit jejich "projekt" (rozuměj motokáru). Avšak z velké chumelenice se stane smrtící blizard. Když kluci skončí a chtějí se vydat domů, zjistí, že ve škole zůstaly další 4 spolužáci, kteří
čekají na odvoz, který už nepřijede. Děti se musí poprat o přežití, protože ať se zdá, že být uvězněný ve škole není zas tak strašné, tak se mýlíte. Mrzne, všude tma, protože okna zasypal sníh. Navíc, ono mít pár tun sněhu na střeše školy, taky není to pravé ořechové. A když se k tomu přidají spolužáci, které fakt nemusíte a holky, které fakt chce sbalit, bude o "zábavu postaráno"

Styl & Čtivost
Kniha má lehce přes 200 stran, což je optimální počet pro knihu, u které chcete aby si jí lidé četli :D Délka knihy je úměrná délce příběhu, nikde se nic zbytečně nenatahovalo. Kniha se četla skvěle, rychle a bez problémů. Ale měla jsem trochu výčitky, v knize všichni mrznou, nemají dost jídla a já si knihu čtu hezky pod dekou, ve vytopené místnosti a v ruce čaj a sušenky. Ale myslím, že mě kniha i vytrestala! Po každé kapitole jsem kontrolovala, jestli náhodou nezačalo sněžit.. A když jo, běžela jsem zkontrolovat stav našich zásob (mizerný).
 A musí zmínit i hezký detail. První strana každé kapitoly byla jakoby zasněžená. První kapitola vypadala takto: necelá polovina stránky byla čistě bílá (již napadaný sníh) a ve zbytku stránky teprve sněžilo. Postupem času, bylo čím dál tím víc sněhu až u posledních kapitol byly stránky celé bílé. Za to bych grafika pochválila!

Dojmy
Možná jste poznali, že jsem se po celou dobu čtení modlila aby nezačalo sněžit. :D Takže kniha na Vás vážně zapůsobí. Budete přemýšlet jak si postavy dopadnou, jestli někdo z nich umře, nebo dokonce všichni. Kniha vás prostě vtáhne. Další dobrá věc na knize je, že je vhodná nejen pro dívky. V pasti je psané z chlapeckého pohledu, takže kluci, jen do toho ;) Tím ovšem neodrazuji dívky od čtení. Kniha je stejně zajímavá pro holky i kluky.
Navíc hodně lidí ocení, že to není fantasy, sci-fi, alternativní realita nebo cokoliv takového. Je to něco, co se může stát skoro každému (Afričanům asi né.. I když ten sníh v Egyptě..) a tím je kniha pro čtenáře lákavá.
Jen mě trochu mrzí ten konec. Jasně bylo jasné, co se teď stane, ale autor to mohl trochu více rozpitvat, protože, co kdyby něco..?

Hodnocení & Doporučení
Kniha byla dobrá, sice mám ráda trochu akčnější knihy, ale V pasti nemůžu dát menší hodnocení než 7,5/10. Kniha byla zajímavá, poutavá a příběhem neokoukaná. Jak už jsem říkala, knihu doporučuji všem, holky, kluci, hermafroditi (nechci diskriminovat ;) :D). Myslím, že nikdo kdo si knihu koupí, nebude litovat, naopak, bude si poklepávat na rameno, protože to byla dobrá koupě! V pasti se prostě hodí jako odpočinková četba, večer ke krbu, když máte k dispozici nějaké ty dobroty a horký čaj :)

Tím končím dnešní recenzi.. Mějte se fanfárově a nezapomeňte si mě hodit do všech možných odběrů :)


Knihu lze koupit zde.




Žádné komentáře:

Okomentovat