11. června 2014

Bez naděje


Autor: Colleen Hooverová
Originální název: Hopeless

Žánr: YA, román, drama
Počet stran: 384
Roky vydání: 2014, Yoli



Anotace:
Když se sedmnáctiletá Sky seznámí s Deanem Holderem – možná jediným klukem, jehož provází ještě horší pověst než ji – něco se v ní změní. S ním poprvé ucítí něco, co v ní všechny povrchní známosti předtím probudit nedokázaly. 
Holder ji uchvátí i vyděsí už během prvního setkání, ale hlavně ji dokáže probrat z citové otupělosti, kterou už začala považovat za součást své povahy. A vyvolat v ní vzpomínky na minulost... vzpomínky tak bolestné, že by si přála nechat je dál hluboko pohřbené.
Příběh
Kniha vypráví o životě Sky. Sky je zvláštní a přitom normální. Nemá telefon ani televizi, dokonce nechodí do školy. Ale má nejlepší kamarádku, miluje zmrzlinu a je ráda cynická. Její život se začne měnit, když se poprvé vydá do školy. Bohužel bez nejlepší kamarádky, která odjíždí do ciziny. Sky jednoho dne potká zvláštního kluka, má pocit že už ho zná odjakživa a přitom ho viděla poprvé. Jejich setkání, ale nedopadne ideálně. Ovšem
nedlouho potom se potkají znovu a pak znovu. Nakonec si spolu vybudují něco jako vztah, ten je ovšem velmi křehký. Proto není překvapením, že se jednoho dne zlomí a Sky vůbec nechápe proč. Naštěstí se jejich vztah spraví. A nemají se moc špatně. Jsou docela pěkný pár, Sky má sice sem tam nějaký menší problém se spolužáka, ale s humorem je dokáže vyřešit. Pak se ovšem celý Skyin život převrátí o 180°, zjišťuje tajemství a znovuobjevuje vzpomínky, které měli být navždy skryté. (Nechci moc spoilerovat :)

Styl & Čtivost
Kniha se čte velmi dobře. Někde někdo tvrdil, že je ze začátku dost nezáživná. Pravda, dá se to tak brát, konec je oproti zbytku velmi napínavý. Ale označit zbytek knihy za nezáživný a nudný bych si určitě nedovolila. 3/4 knihy bylo romantické a oddechové čtení. Ten zbytek knihy byl plný napětí, zatajeného dechu, slz a zvratů. Autorka zvolila velmi příjemný styl psaní. Formou deníkových zápisků, i když není to zrovna typický deník, až si knihu přečtete pochopíte. Zároveň hlavní dějovou linku protínají i záblesky z minulosti, což dělá knihu zajímavější.

Dojmy
Kniha se mi líbila. Sky byla fajn hlavní hrdinka, moc mi nezvedala žluč, což se často nestává. I Holder byl fajn hrdina, ale moc mě neučaroval. Celkově na mě kniha působila dobře. Nejdřív se zdála jako obyčejný slaďák, dobře napsaný slaďák, ale ten konec byl vážně dobrý. Pozvedl příběh na novou úroveň. Navíc ho nejspíš málokdo čekal, já tedy určitě ne. A to mi to obyčejně jde konce, čí zápletky odhadnout bez problémů.


Hodnocení & Doporučení
Tákže. :) Bez naděje, je velmi zajímavá kniha s neobyčejným tématem. Nemluví se tu jen o lásce, přátelství  a zradě. Je zde zmíněno spoustu témat, které si zaslouží naši pozornost, ale jsou tabu. A přitom jsou to důležité věci. No to už odbíhám. Knize dávám 4* z 5, rozhodně tím nechci říct, že by kniha nebyla dost dobrá, ale spíš neměla ten obrovský faktor X, který z knihy udělá něco víc, než je jen obyčejný příběh. Upozornila bych, že knížka není moc vhodná pro mladší čtenáře. 15+ je taková ideální hranice. Rozhodně doporučuji tuto knihu, prakticky všem dívkám nad zmíněný věk. Stojí za to jí věnovat čas a začíst se do příběhu Sky a Holdera. Litovat nebudete!
Tímto se s Vámi loučím a mějte se fanfárově!

Žádné komentáře:

Okomentovat