14. června 2014

MiniRecenze: Jestli zůstanu


Autor: Gayle Forman
Originální název: If I stay
Žánr: Drama, Román

Počet stran: 184
Rok vydání: 2011, Ikar


Anotace:
Moderní příběh pro mladé dívky a ženy. Šestnáctiletá Mia, talentovaná cellistka, jede s celou svou rodinou na výlet, když do nich narazí auto. Mia se vzbudí a nic necítí, jen vidí své mrtvé rodiče – a nakonec samu sebe. Její tělo je v kómatu, ale ona sama může vidět a slyšet vše, co se kolem děje. Skrze její vzpomínky pomalu odkrýváme její dětství, poznáváme její rodinu i jejího kluka Adama, se kterým sdílela lásku k hudbě. Pohnutý příběh citlivě mapuje duši dospívající dívky, která je nakonec postavena před těžké rozhodnutí – odejít, anebo zůstat.


O co jde: 
Mia je úplně normální holka. Dobře sice hraje na cello, ale to z ní nedělá nějaké vzácné zvířátko. Má rodinu, kterou moc miluje, nadějnou budoucnost, úžasného přítele a nejlepší kamarádku. Má snad vše, co si holka může přát. Až do chvíle, kdy jako rodina jedou na výlet a při cestě do nich vrazí náklaďák. Když se Mia probudí, stojí  na krajnici a je úplně v pořádku. Až na to, že není. Zažívá nějakou mimotělní zkušenost. Může se pohybovat. Bohužel může i vidět svojí zmasakrovanou rodinu. Matka i otec jsou na místě mrtví a její mladší bratr zemře nedlouho po nich. Ona je jediná, kdo přežije. Sleduje, co se děje s jejím tělem. Převoz do nemocnice, operace, umístění na JIPce a pak i její příbuzné, kteří jí navštěvují. Nějaká sestřička, řekne, že je jen na Mie, jestli zůstane, nebo odejde. A opravdu, jde jen o ní. V knize jí její příbuzní říkají, aby zůstala, nebo že chápou, kdyby odešla. Ale konečné rozhodnutí je jen na Mie.


Hlavní postava
 Mia je dost sympatická postava, ale možná je to jen tím, že je kniha tak krátká, třeba by po dalších 100 stránkách byla otravná. No, ale na těch stránkách, které máme k dispozici, je milá, charismatická, prostě fajn holka. Chce studovat na Juilliardu a přitom nechce opustit svého přítele, kterého miluje. Stojí před těžkým rozhodnutím a i když vidí všechny ty, které miluje, je pro ní těžké se vrátit do světa, kde už nebude mít své báječné rodiče a milovaného brášku.

Vedlejší postavy
Takže v Miiných vzpomínkách jsou  to samozřejmě členi její rodiny, kteří jsou už momentálně napadrť. A pak jejich přátelé a známí. Miini kamarádi a známí, příbuzní... Je neuvěřitelné kolik vedlejších postav v téhle knize je :D A to nemluvím o nějakém davu na koncertě!


Klady
Kniha se dělí na dvě dějové linie, jedna je ta z přítomnosti a vypráví o Miině rozhodování a o pobytu v nemocnici. Druhá dějová linka přináší příběhy z Miiny minulosti. A divili byste se, kolik těch vedlejších postav autorka zapletla do těch několika stránek. Člověk, by řekl, že se v nich ztratíte, ale naopak. Vyznáte se dobře. Tedy já se vyznala bez problémů. To, že je kniha rozdělená na dvě části pozvedává příběh na novou úroveň. Navíc je celé kniha dobře psaná a není u ní problém se čtením. a i ten příběh je relativně originální, i když už tu určitě byl aspoň milionkrát... :D



Zápory:
 U téhle knihy mě mrzí, že je tak krátká. Než se do čtení pořádně zažerete už končíte. Navíc byla lehko předvídatelná. Opravdu na otázce Jestli zůstanu...? nezbylo moc místa pro fantazii. Navíc mi chybí nějaké pořádné zakončení příběhu. Nějaký epilog, jak to nakonec všechno skončilo. Moc nemusím ty otevřené příběhy a lá domysli si sám... To mi na knize asi vadilo nejvíc.


Pocity po dočtení
 "Proč já debil pořád čtu ty smutný knížky?" moje hláška večera. Bohužel se svých dojáku zbavit nedokážu. No rozhodně to byl silný příběh s hezkou pointou. Děvčata, která se chystáte na čtení této knihy, doporučuji si vzít pár kapesníků. :)

                                                          Hodnocení
3* z 5


Doporučení
 Knihu  doporučuji! Je to čtivá, příjemná a oddechová jednohubka na večer. V knihovničce Vám moc místa nezabere a pokud jste na sladké dojáky, tak se k ní budete určitě rádi vracet. Navíc se tahle kniha tak líbila, že se podle ní natočil film! Takže má vážně něco do sebe. A myslím, že jí můžou číst skoro všichni. Kluci jí sice moc holdovat nebudou, ale rozhodně je od tohoto čtiva neodrazuju! Jestli zůstanu je kniha, která stojí za přečtení!


Tady je prosím trailer k filmu Jestli zůstanu. 
Já vážně zapřemýšlím o účasti na tomhle filmu. A co vy? :)

Tímhle končím další recenzi. A stačila jsem si uvědomit super paradox. Moje minirecenze je podle všeho delší než normální, jen mi trvá méně času jí napsat :D No a jak jste na tom Vy? Máte radši mé obvyklé nebo ty mini? :) Určitě dejte vědět! a u další recenze ahoj :)

Žádné komentáře:

Okomentovat