20. října 2014

Selekce



Autor: Kiera Cass
Originální název: The Selection
Žánr:
YA, Román, Dystopie
Počet stran:
288
Série:
The Selection; 1
Nakladatelství: CooBoo
Rok vydání:
2014


Anotace:
Pro třicet pět dívek je Selekce životní šancí. Příležitostí k útěku od života, který jim byl stanoven od narození. Být obklopena světem třpytivých šatů a drahocenných šperků. Žít v paláci a soutěžit o srdce krásného prince Maxona. Ale pro Americu Singerovou je Selekce noční můrou. Znamená to pro ni otočit se zády ke své tajné lásce Aspenovi, který je o kastu níž než ona. Nechce se jí odejít z domova a vstoupit do nelítostné soutěže o korunku. Pak America potká prince Maxona. Postupně začne zpochybňovat všechny plány, které si předsevzala – a uvědomí si, že život, o kterém vždycky snila, si už nemůže v porovnání s budoucností představit.


Příběh:
Znovu se ocitáme v budoucnosti a opět je to budoucí Amerika. Tentokrát to ovšem není tak hrozné jako v jiných knihách (Hunger games, Divergence). Nikomu se nedějí žádné krutosti, nikdo se nevraždí (né masově). AN druhou stranu je tu plně funkční kastovní systém. Od prvních k osmým. Od nejbohatších k nejchudším. Naše hlavní hrdinka Amerika je z pátá. Není to nic záviděníhodného, ale její rodina na tom není nejhůř. Ale když se naskytne možnost dostat se mezi Elitu, nebo se dokonce stát princeznou (a vydělat tak slušný balík) , Američina matka dceru donutí přihlásit se do selekce. Selekce je taková nóbl reality show, kde se vybírá budoucí žena prince Maxona, tudíž budoucí královna. I když Mer nejdříve odmítá, už kvůli tomu, že má přítele, okolnosti jí donutí se přihlásit. A
světe div se (ano ironie) je vybraná mezi dalšími 34 dívkami a poputuje do paláce, kde má usilovat o srdce prince, i když je to její rozdrcené na kousky. Asi hlavně proto uzavře s princem přátelskou dohodu. Ona mu pomůže vybrat tu nejlepší z dívek, pokud si jí on bude vydržovat tak dlouho, aby její rodina už nikdy nemusela dřít bídu. To však netuší, že se do ní Maxon naprosto zblázní a ona se do něj zamiluje. A aby se nám to trošku zkomplikovalo, přichází na scénu Američin ex, který jí znovu plete hlavu. K tomu na zemi útočí rebelové, kteří ohrožují palác, královskou rodinu a celý stát. Řekla bych, že není o co stát, ale pro ty šaty bych to vydržela!


Styl & Čtivost
Kniha byla psaná velmi poutavě. Když si přečtete anotaci napadne Vás "Hm to bude děsnej románek. Nekonečné popisy šatiček a princových sladkých očí" Milý čtenáři, nemohli byste se víc mýlit! Autorka si na sáhodlouhé popisy nepotrpí, stačí jí dvě věty a máte přehled. Mnohem víc se nám drahá paní Cassová vyřádila na povahách a vztazích postav. Zároveň tam pracuje i nějaká lehká verze psychiky. Sice to není náročná četba, ale vůbec bych tento skvost nepodceňovala! Selekce se čte prakticky na jeden zátah. U čtení této knihy si nepokládáte filosofické otázky, čtete protože Vás to baví. A to je přece hlavní podstata, ne? :)

Dojmy
Nemůžu říct, že bych po dotčení knihy, čtvrt hodiny seděla a přemýšlela nad textem. (A to to dělávám často.) Ale na druhou stranu jsem ihned po dotčení běžela na stránky nakladatelství a hledala kdy plánují vydat další díl ( duben 2015) Což mě hluboce zklamalo, protože už jsem nedočkavě poposedávala v očekávání.
Dál bych chtěla zdůraznit motiv celé knihy. Naopak od ostatních knih o budoucnosti, to není přímo tragédie. Dokázala bych si takovýto systém představit i dnes a asi bych se tomu moc nevzpírala, ale politiku sem tahat nebudu :) Jednoduše je kniha příjemným jedincem v aktuální nabídce. Je v ní všechno aniž by to bylo přeplácané. Navíc je hlavní hrdinka sympaťačka a ani jsem neměla chuť jí dát pár za uši... Teda né moc často! :D


Hodnocení
Takže abych vám to shrnula do posledních pár větiček. Selekce stojí za investici. Ke knize se určitě bude chtít vracet. Teda pokud jste ten typický holčičí čtenář, kterému není proti srsti milostný trojúhelník, pěkné oblečení a složité vztahy. Knihu bych hodnotila 4,5 z 5*. Kniha není vůbec složitým čtením a dala by se s klidem předložit 13 letým slečnám tak jako mě, které je 17. Navíc je to fajn pro dívky, které mají náladu na to být princezna i když už jsme na to docela staré! :D Co víc říct? Prostě si příště v knihkupectví vyselektujte z té úžasné, voňavé hromady knih božsky modrou Selekci!

Žádné komentáře:

Okomentovat